El quimèric Projecte de Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ja fa dies que el Projecte de Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta circula en mans i boca dels advocats. Des del GAJ, els joves també ens hem de pronunciar. És cert que la Llei d’Assistència Jurídica Gratuita és una de les lleis vigent que necessita una profunda revisió i remodelació, aportant una millora significativa i amb certa perdurabilitat temporal.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space height=”15px”][vc_separator][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Un es pregunta si aquest canvi legislatiu compleix aquestes expectatives.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space height=”15px”][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Alguns elements essencials de l’esperit de la llei es dissipen sota una suposada millora del sistema que afecta, en realitat, a la mateixa sostenibilitat d’aquest.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Primer

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Segon

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Tercer

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

per l’ampli ventall de supòsits de reconeixement del dret d’assistència jurídica gratuïta sense necessitat d’acreditar insuficiència econòmica.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

per la duplicació de tràmits i imposició d’obligacions als Col·legis Professionals (elaboració d’informes, estadístiques i memòries anuals) condicionant el compliment d’algunes al lliurament dels fons, fent evident el rerefons de recel en la gestió per part dels Col·legis.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

per la desconfiança que transmet el text del Ministeri de Justícia envers la societat, fent èmfasi en l’abús de dret i presumint un ús injustificat del servei per part dels ciutadans.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Qüestionem també el tret de perdurabilitat, a més, per la manca de rigor tècnic que presenta el text (el qual denota la falta d’estudi i reflexió en la matèria) i per la vinculació a la Llei de Taxes.

Per últim, els advocats ens veiem greument afectats, ja que imposa unes obligacions incoherents amb la prestació d’un servei de qualitat i que afecten directament a la independència professional, com la comunicació de determinades resolucions i la no formulació d’informe d’insostenibilitat en determinats supòsits.

[/vc_column_text][vc_column_text]

El projecte de llei no suposa, en cap cas, una millora del sistema d’assistència jurídica gratuïta, el qual garanteix un dret fonamental (derivat de la Declaració Universal de Drets Humans); un servei de qualitat prestat per milers d’advocats, llur reconeixement és precari. Per contra, el projecte posa en perill la garantia del dret a la tutela judicial efectiva i denota una animadversió cap sistema en general.

El que ens porta a la qüestió del principi: és aquesta la modificació que l’assistència jurídica gratuïta i, de retruc, tota la societat es mereix?

Publicat a la Revista Speaker, Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, número 3  d’Abril  de 2014.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]