Les últimes reformes legislatives: Taxes, Codi Penal i Llei de Seguretat Ciutadana

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hem de dedicar aquest article a les últimes reformes legislatives. Ens referim a la modificació de la Llei de Taxes i a l’aprovació de la reforma del Codi Penal i de la Llei de Seguretat Ciutadana.

Ja s’ha escrit suficient sobre la minva que suposava en l’exercici del dret d’accés a la justícia dels ciutadans. Si bé l’exempció per les persones físiques és una batalla guanyada, encara cal insistir per les persones jurídiques. I això per dues raons, una és que la “finalitat” d’evitar la sobrecàrrega de treball als jutjats (és a dir, una finalitat desincentivadora de l’exercici de la tutela judicial) és contrària als drets fonamentals recollits en la constitució; l’altra és que el “destí” donat als diners recaptats amb les taxes és, avui dia, desconegut.

  • REFORMA DEL CODI PENAL

Resulta difícil abastar, en tan poques línies, totes les modificacions que afectaran sensiblement a la societat i al nostre sistema tal com el coneixem. Són modificacions destacables que mereixen una anàlisi a part la introducció de la pena de presó permanent revisable i la supressió de les faltes, les quals a partir d’ara es denominaran “delictes lleus”. D’altra banda, la reforma ha agreujat les penes previstes per alguns delictes (robatori, estafa i homicidi, entre d’altres), es reforça la protecció de la propietat intel·lectual pel que fa a la difusió per internet, i es crea un nou delicte: el finançament il·legal de partits polítics. Al respecte, la reforma intenta que els delictes de corrupció i els relacionats amb membres de l’administració pública siguin jutjats i sentenciats. Arribats a aquest punt, un es pregunta si la reforma del Codi Penal és el medi idoni per evitar abusos per part dels membres de l’administració pública; potser s’hauria de començar per revisar tots els càrrecs i inculcar en aquests membres la cultura de l’esforç i els valors d’honestedat i honradesa.

  • LA LLEI DE SEGURETAT CIUTADANA

La Llei Mordassa mereix una especial menció. És curiós que en el seu article 3.1 estableix com a primera finalitat la “protecció del lliure exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques” i, per altra banda, atorga als cossos de seguretat una gran potestat per dissoldre reunions i manifestacions quan “pertorbi la seguretat ciutadana”. Aquest concepte tan ampli i poc definit en la llei és el que realment “pertorba la seguretat ciutadana”. Les potestats públiques de control de la població s’han d’exercir amb autoritat, però amb prudència. De no fer-ho així, és molt fàcil caure en una corrent de sobre-proteccionisme i acabar en una societat com la de George Orwell.

 

 

Publicat a la Revista Speaker del Grup d’Advocats Joves de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, número 7 (Maig 2015)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]